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Documents and Updates 
 
FIRST will provide important information to teams via the FIRST web site at: 
 

http://www.usfirst.org/robotics/doc_updt.htm 
 
Please check the team updates portion of the web site on a regular basis to insure that your 
team does not miss critical information about the 2004 FIRST Robotics Competition. 
 
Our schedule to publish Team Updates is: 

• Tuesday by 5PM and Friday by 10AM. We work hard to meet these commitments. 
Unexpected circumstances may, on occasions, delay their publication.  

• Additional updates may be released if required. 
 

Question & Answer System 
 
The Question & Answer System can be found at: 
 

http://www.usfirst.org/robotics/2004/qa.htm 
 

1. Please ask one question at a time. 
2. Questions are limited to 240 characters. 

   

The Manual 
 
Information that has been documented in Team Updates 01, 02, 03, and 04 has been 
incorporated into the appropriate manual sections and posted on the FIRST website on 
Monday, 01/26/2004. 
 
Information that is documented in Team Updates will be incorporated into the appropriate 
manual sections and is scheduled to happen weekly. After this process has taken place, you 
will be able to: 

• Access .pdf files with “track changes” turned on so that teams can see all changes 
applied; 

• Access .pdf files with all “track changes” accepted (incorporated) that would allow 
teams to access an up-to-date manual. 
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Section 1. Introduction 
 
No changes. 
 

Section 2. Communication 
 
No changes. 

 
Section 3. The Arena 

 
No changes. 
 

Section 4. The Game 
 
� Clarification. 

You will be able to tether to your robot to disconnect from the Pull-up Bar and you 
will be asked to demonstrate your means of disconnect as part of the robot inspection 
process. 

 

Section 5. The Robot 
 
� Notice. 

FIRST will allow you to keep your all of your operator controls (Operator Interface, 
OI power supply, joysticks, etc.) and not ship it with your robot on Tuesday,  
2/24/2004.  This will allow you to continue to work on your programming. 

 

If you decide not to ship it with your robot, please remember to bring it to your 1st 
competition.  FIRST does not have replacement controls. 

 
� Modify R71 as below. The new/modified text is bolded and italicized and/or lined 

out. 
Additional electronic components for use on the robot must be currently available 
from or equivalent to those available from Newark InOne 
(http://www.newarkinone.com), Future Active (http://www.futureactive.com), Radio 
Shack (http://www.radioshack.com) or Digi-Key Corporation 
(http://www.digikey.com). Additional electronic components include any object that 
conducts electricity other than IFI relays and voltage controllers, wires, connectors 
and solder. The total catalogue value of additional electronic components must not 
exceed $200.00 USD. This cost is counted as part of the $ 3,500 limit. No single 
electronic component shall have a catalog value of over $100.00 USD. 
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Section 6. The Kit 
 
� DISCUSSION ON 13” BALLS 

The incredible demand for balls has literally wiped out all available wholesale sources 
of an equivalent competition ball. 
 
The 13” red Champro PG13 (2-ply rubber, not nylon wound) ball packed in your Kit 
of Parts is identical to the 13” purple and the 13” yellow balls that FIRST will use at 
the competitions. We have found the various balls to vary from 1.5 lbs to 1.7 lbs. 
Other balls that teams find at local retailers may be the same or similar. 
 
FIRST has discovered an issue with the 13" balls that all teams need to know about. 
 
The 13" ball that you received in your kit of parts has the same specifications as the 
13" balls you will encounter in the regional competitions. Some of the balls sent by 
Palos Sports may be slightly different. 
 
This was caused by the fact that the demand for 13" balls wiped out the supply of the 
exact ball and Palos Sports substituted a ball that was very close. Palos Sports has 
been informing teams that ordered balls in the last couple of days but teams that 
ordered last week may not know they have received a substitute. Because these balls 
are produced in China and other distant lands, replenishment in a timely manner is 
difficult to impossible. 
 
The substitute ball shipped by Palos Sports is slightly heavier and a bit firmer than the 
ball that will be used at the regional competitions (and included in your kit). These 
differences can potentially affect a team in some of the following ways (this is not 
meant to be all of the potential effects):  

• Shooting by the human player - the ball is heavier and firmer;  
• Robots pushing balls - robots may ride up on the softer competition ball 

and not on the firmer ball;  
• Robot mechanisms that pick up balls - the difference in firmness could 

affect these mechanisms. 
 
� Notice from Skyway regarding wheels. 

Skyway Wheels has received numerous requests for large diameter wheels with  
keyway drive hubs similar to the 12.5" wheel assembly in the kit.  Because of these 
requests, Skyway is setting up production for 16", 20" and 24" overall diameter wheel 
assemblies. 
 
Please be advised that supplies of these wheels are limited and Skyway will be 
manufacturing these on an as-needed basis, therefore, longer delivery lead times may 
be required for these items. 
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� Source for Anderson power connectors. 
Teams can purchase additional Anderson power connectors from Terminal Supply Co 
at 800-989-9632, ext. 153. The Terminal supply part number is SY6331G1, which is 
made up of one plastic housing and a pair of contacts that can be crimped to #6 wire. 

  

Section 7. The Tournament 
 
No changes. 
 

Section 8. The Awards 
 
No changes. 
 

Section 9. Team Organization 
 
No changes. 
 

Section 10. At The Events 
 
� Clarification of section 10.13.1. 

Goggles are not required to be worn over regular glasses if the regular glasses are 
made of polycarbonate / plastic material similar to that in safety glasses and safety 
side shields are attached. 


