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��  SSppeecciiaall  NNoottiicceess  ��  
 

 

 ***** SPECIAL UPDATE ***** 
 

 

��  GGeenneerraall  NNoottiicceess  ��  
 

Documents and Updates 
 
FIRST will provide important information to teams via the FIRST web site at: 
 

http://www.usfirst.org/robotics/doc_updt.htm 
 
Please check the team updates portion of the web site on a regular basis to insure that your team does 
not miss critical information about the 2005 FIRST Robotics Competition. 
 
Our schedule to publish Team Updates is: 

• Tuesday by 5PM and Friday by 10AM. We work hard to meet these commitments. 
Unexpected circumstances may, on occasions, delay their publication.  

• Additional updates may be released if required. 
 

Question & Answer System 
 

THE Q&A SYSTEM HAS BEEN SHUT DOWN FOR QUESTION SUBMITTALS.  IT 
IS STILL AVAILABLE FOR READ ACCESS. 

 
 

 
Find Q&A Answered After a certain date 

 

 
Find an Individual Q&A ID 

Leave Section set to All Enter question ID # in the ID field 
Set Date to After Press Update Filter 
Enter the appropriate date in the next field  
Leave Search blank  
Set Status to Answered  
Press Update Filter  
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Section 4 - The Game 

��REVISED DEFINITION of: STACKED 

Why are we doing this? 

This update is to nullify strategies aimed at "blocking" a goal by hanging tetras on a goal 
so that the goal is partially or totally unavailable for the placement of additional 
STACKED tetras.  By expanding on the definition of STACKED, we intend to obviate a 
potential strategy that might cripple the excitement of the game.  Such a strategy has not 
yet been used at any regional competitions and we are taking this precautionary step to 
ensure that the game you have played at the regional competitions is the same one that 
will be played at The Championship.  Since side-stacked tetras are not considered 
STACKED (and thus not scored), they may be removed by either alliance without 
penalty. One of the tetras in the example pictures might be easily removed -- which might 
leave the remaining tetra STACKED and SCORED. 
 
We are further modifying the definition of STACKED to allow tetras placed on top of 
side-stacked pairs to count as STACKED even though the side-stacked pair would not 
count.  This will give an alliance two options in dealing with a side stack.  It can be 
removed, or if it is well nested (see the left- hand example picture) stacking can continue 
on top of the side-stacked tetras.  Note that it will still be possible to make a stack of 
tetras that is so tall it becomes unstable.  If an alliance stacks tetras so high that the stack 
collapses, then a determination will be made regarding a potential de-scoring situation, 
and penalties assessed as appropriate.  The existence (or absence) of SIDE-STACKED 
TETRAS in such a stack will not change the fundamental laws of physics, and the 
appropriate rules will still be enforced. 
 

The revised definition of STACKED follows 

STACKED – A TETRA is STACKED when it is placed on top of a GOAL or on top of 
another STACKED TETRA. To be considered STACKED, the TETRA must be properly 
seated on the subordinate GOAL or TETRA such that all four apex connectors are within 
six inches of the SUPPORTING structure. Due to the GOAL and TETRA geometries, a 
TETRA may occasionally not completely “seat” on the GOAL or subordinate TETRA, 
and remain precariously positioned on top of the structure. Such TETRAS are not 
considered STACKED. A TETRA is not considered STACKED if it is touching a 
ROBOT of the same alliance.  A SIDE-STACKED TETRA is not considered 
STACKED, regardless of the distance from its apex connectors to the SUPPORTING 
structure.  A TETRA placed on top of a group of SIDE-STACKED TETRAS is 
considered STACKED, regardless of the distance from its apex connectors to the 
SUPPORTING structure. 
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Add a new definition of SIDE-STACKED TETRA 

SIDE-STACKED TETRAS (the RED tetras) are shown in figures below. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When a TETRA is properly seated on a GOAL or TETRA per the definition of 
STACKED, it has the apex of the subordinate goal or tetra passing through the bottom 
face of the tetra.  Let that face be defined as the stacked tetra’s “base.”  Additional 
STACKED TETRAS must have their base pass over the apex opposite the base of the 
first tetra.  Tetras stacked in different orientations are SIDE STACKED.  Side-stacked 
tetras have an apex that passes through a non-base face of another tetra.  All tetras 
with the different orientations are SIDE-STACKED TETRAS, including the tetra 
whose non- base face is passed through and the tetra that is passing through the non-
base face. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


